Kocaeli Şehir Hastanesinde “Yapay Temporal Kemik Diseksiyon Kursu” Gerçekleştirildi

11-12 Ocak 2025 tarihinde Kocaeli Şehir Hastanesinde “Yapay Temporal Kemik Diseksiyon Kursu” gerçekleştirildi.  Kocaeli Şehir Hastanesi KBB&BBC Kliniği tarafından düzenlenen kursta, klinik asistanları tarafından yerli ve milli olarak üretilmiş olan temporal kemik modeli üzerinde diseksiyon gerçekleştirildi. Konya, Giresun, İstanbul, Kayseri, Sakarya, Gaziantep, Ankara, Antalya ve İzmir’den gelen 12 KBB&BBC klinik asistan doktorunun katılımıyla gerçekleşen kursta her bir asistan doktor bir model üzerinde “Kortikal mastoidektomi, koklear implantasyon, CWDTM, labirentektomi, endolenfatik kese dekompresyonu ve total fasiyal dekompresyon” cerrahilerini gerçekleştirdi.

 

Bu özgün eğitim modeli, gerçek hasta üzerinde yapılan ameliyatların simüle edilmesi açısından önemli bir fırsat sundu. 3D yazıcı teknolojisiyle üretilen temporal kemik modelleri, yüksek anatomik doğrulukları ve pratik kullanımları sayesinde katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Kurs süresince katılımcılar, uzman eğitmenler eşliğinde anatomik oryantasyonlarını ve cerrahi becerilerini geliştirme konusunda deneyim kazanma şansı yakaladılar. Ayrıca, model üzerinde yapılan işlemlerin gerçek hastalarda yapılan uygulamaya yakınlığı konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Eğitimin sonunda düzenlenen değerlendirme toplantısında asistan doktorlar, kursun cerrahi anatomi oryantasyona ve pratik cerrahi beceriye büyük katkı sağladığını vurguladı.

KBB&BBC Kliniği İdari ve Eğitim sorumlusu Prof. Dr. Selahattin GENÇ, “Bu kurs, hem temporal kemik anatomik oryantasyonu ve cerrahi tekniklerin öğretilmesi hem de asistan eğitiminin modern teknolojilerle desteklenmesi açısından büyük bir adım oldu. 3D yazıcı teknolojisinin cerrahi eğitimde sağladığı yenilikler, ilerleyen dönemlerde daha fazla alanı kapsayacak şekilde genişleyebilir.” dedi.

Eğitim, katılım sertifikalarının verilmesinin ardından sona erdi. Kocaeli Şehir Hastanesi’nin modern altyapısında gerçekleşen kurs, katılımcıların bilgi ve beceri düzeylerini artırmanın yanı sıra teknolojinin eğitimde kullanılmasında öncü olacaktır.