Dernek Başkanımızın 39. Fırat-Dicle Havzası KBB-BBC Sempozyumu ve Kadavra Diseksiyon Kursu Konuşması

Sayın rektörüm, çok değerli hazurun,

Hocamız İsmail Topçu onuruna düzenlenen Fırat-Dicle KBB-BBC 39. Sempozyumu ve Kadavra Diseksiyon kurslarına yapılan davet ve bu konuşma fırsatı için, Fırat Üniversitesi KBB Anabilim dalı Başkanı Prof Turgut Karlıdağ ve Fırat Dicle Dernek Başkanı Prof Nihat Susaman hocalarıma çok teşekkür ederim.

Bizim gibi kurumsallaşmanın geri plana itildiği toplumlarda insan faktörü çok önemlidir. Kendilerine iş ve kurum emanet edilen güzel insanlar güzel işler yaparlar. Burada bir güzel insan örneği olan İsmail Topçu hocamın yanına diğer güzel insan Şinasi Yalçın hocamı zikretmeden geçemem. Dile kolay, onca ilin ve üniversitenin arasında Elazığ ve Diyarbakır’ın adını parlatmak, bu süreci çeyrek asırdan fazla sürdürmek ve daha da önemlisi bu şekilde devam etmesi için arkalarından kendilerini izleyecek bir nesil yetiştirmek takdire şayandır.

Ne zaman bu iki ilimizde bir toplantı olsa, davet alır almaz hiç tereddütsüz evet diyoruz. Toplantıların bilimsel zenginliği kadar, ev sahiplerinin unutulmaz misafirperverlikleri bizleri harekete hazır halde tutuyor. Hele İsmail hocamın Diyarbakır toplantıları için memnuniyet garantilidir desem yeridir. Bu vesile ile İsmail hocamdan birkaç cümle ile bahsetmek isterim.

Kimi insanlar vardır lider ruhludur. Hep önde giderler, peşlerinden gelinsin isterler, teslim aldıkları işi ve kurumu ileriye taşırlar. Kimi insanlar vardır uyumu, seviyeli ilişkiyi, ortak akılı temsil ederler, dengeleri gözetir ve sevilirler. Nadiren bu iki özellik aynı kişi de toplanır. Benim İsmail hoca için tarifim budur; Koordinatör lider…

Yerel toplantıların önemi, adı üstünde, bilginin ve tecrübenin yerelde hizmet veren meslektaşlarımıza ulaştırmasından gelmektedir. Hele bu 39. su yapılan Fırat-Dicle sempozyumunda olduğu gibi, bilimsel programa bir kadavra diseksiyon kursunun eklendiğinde, benzerlerinize göre bir cazibe ve fark yaratmış olursunuz. Bu sempozyumun fark yarattığını İstanbul’dan Van’a uzanan eğitim kliniklerinden gelen kursiyer asistanların varlığından anlıyoruz. Oldukça iyi donatılmış diseksiyon laboratuvarı için Şinasi hoca ve ekibini bir kere daha tebrik etmek isterim.

Toplantının bilimsel programına katkı sağlayan akademisyenlerin yöreyi kapsar bir şekilde, Diyarbakır ve  Elazığ SB Üniversitesi’nin yanısıra, Sivas, Malatya, Amasya, Van, Maraş illerindeki üniversite kliniklerini temsilen sempozyumda yer alması, fırsat eğitimi bakımından çok güzel bir örnek idi.  

Bu vesile ile her fırsatta gençlere yaptığım uyarıcı sözlerimi tekrarlamak isterim. İhtisas yaptığınız kliniklerin olanaklarından her yönü ile faydalanmaya ve yetkin birer KBB uzmanı olmaya çalışın. Son yılların trendine aldanarak, ben sadece rinoplasti yapacağım diyerek eğitime ayrılan değerli yıllarınızı boşa harcamayın. Adı üstünde bu bir trenddir ve geçicidir. Eğitimdeki eksikliklerin ve ihmallerin telafisi çok zor olur. Asistan sayılarının fazlalığına bağlı olarak kliniklerin eğitim altyapılarının yetersiz kaldığının farkındayız. Bu nedenle asistan okulları ve Torlak bünyesinde diseksiyon kursları ile eğitiminizi tamamlamanıza yardımcı olmaya çalıştığımız imkanlardan faydalanmaya çalışın. Kadavra bulabilmenin zorluğundan hareketle önümüzdeki dönemde uygulamaya koyacağımız “Yapay Kemik Diseksiyonu” duyurularını yakından takip edin.

Sözlerime son verirken, İsmail hocama verimli ve huzurlu bir emeklilik yılları diliyorum. Kendisini Şinasi hocam gibi uzun yıllar aramızda görmek isteriz.