1. Uluslararası Mirko Tos Kulak ve İşitme Araştırma Merkezi Kongresi & 4. Uluslararası İstanbul Odyoloji Kongresi

Mirko Tos Kulak ve İşitme Merkezi’nin açılışı ve 1. Kongresi ile 4. Uluslararası İstanbul Odyoloji Kongresi 15-17 Ocak 2020 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde (Edirne) yapıldı. Kongreye Türkiye dahil, 15 ülkeden 80’i otoloji, nöro-otoloji, odyoloji, ilgili temel bilimler ve biyomedikal mühendislik alanlarından konuşmacı olmak üzere toplam 320 kişi katıldı.

İlk gün araştırma ve yayın etiği, araştırma yöntemleri, deneysel çalışmalarda makale yazma, istatistikte sık yapılan hatalar, güncel iç kulak fizyolojisi, buluşları patentleştirme ve ticarileştirme, elektron mikroskopisi, genetik ve moleküler analiz yöntemleri, deney hayvanlarında elektrofizyoloji, kulak cerrahisi, iç kulağa ilaç verme yöntemleri, kobayda kokleostomi gibi çeşitli deneysel modeller hakkında kurslar verildi. Diğer salonda ise temel ve klinik odyolojinin tüm alanları ile ilgili konularda kurslar düzenlendi.

İlk gün akşamı Mirko Tos Kulak ve İşitme Merkezi’nin yeni yerinin açılışı yapıldı. Açılışa Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcıları ile Mühendislik ve Tıp Fakültelerinin Dekanları, Türk ve Yabancı bilim insanları ile üniversite ve üniversite dışından konuklar katıldı. Merkez Müdürü Prof. Dr. Cem Uzun merkezi tanıtarak, yapılan ve planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yeni patentini aldıkları çift kanallı otoakustik emisyon cihazını tanıttı. Bu merkezde, çeşitli bilim dallarını, elektronik ve bilgisayar mühendisleri ile temel ve klinik tıp bilimcileri ve odyologları bir araya getirme amaçlarının, işitme teknolojisi gelişimine katkıda bulunmak, dünyada en büyük pazara sahip ülkelerden biri olan ülkemizde bu alanda dışa bağımlılığı azaltmak ve işitme test ve cihazlarında yerli ve milli üretim için özellikle genç araştırmacılar arasında farkındalık ve motivasyon oluşturmak olduğunu söyledi. Desteklerinden dolayı Cerrahpaşa Üniversitesi Odyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataş’a teşekkür etti. Trakya Üniversitesi ve TÜBİTAK’tan aldıkları projeler ile alt yapıyı oluşturmaya çalıştıklarını belirtti. Ayrıca ziyaretçi araştırmacılar için de ayrı bir oda ayırdıklarını belirterek, merkeze projelerini gerçekleştirmek isteyen araştırmacıları davet etti.

Prof. Dr. Mirko Tos’un ikinci ölüm yıldönümüne denk gelen, ikinci günde açılış töreni Prof. Tos ve kaybedilen meslektaşlarımızın hatırasına 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Prof. Dr. Elefterios Ferekidis tarafından icra edilen piyano dinletisinin ardından Prof. Dr. İbrahim Hızalan, Prof. Dr. Jacques Magnan ve Prof. Dr. Nuri Özgirgin Prof. Mirko Tos’un mesleğimize ve ülkemize yaptığı katkıları anlatıkları açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler. Ardından Prof. Tos ve otolojide inovasyonlar başlığı altında konuşmalar gerçekleştirildi. İkinci ve üçüncü günlerde otoloji, odyoloji ve ilgli teknoloji alanlarında inovasyonlar üzerine yapılan konferans ve paneller ile program tamamlandı. Eş zamanlı olarak da sözlü sunumlar gerçekleştirildi.

Organizasyon komitesi adına kongre başkanları Prof. Dr. Cem Uzun ve Prof. Dr. Ahmet Ataş toplantıya katılan veya katılamayıp gönülden destek veren Türk ve yabancı değerli bilim insanlarına, katılımcılara, Trakya Üniversitesi’ne, Türk KBB ve BBC Derneği’ne, Trakya KBB ve BBC Derneği’ne ve sponsor firmalara teşekkür ederek, kongreyi kapattılar.