Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Faaliyet Raporu (2012-2014)
Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Faaliyet Raporu (2012-2014)
Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği 2012-2014 dönemi Yönetim Kurulu, İstanbul temsilcileri Dr. Ferhan Öz (Dernek Başkanı), Dr. Murat Toprak, Dr. Özgür Yiğit, Dr. Berna Uslu Coşkun, Dr. Orhan Altuntaş, Ankara temsilcileri Dr. Hakan Korkmaz, Dr. Kemal Uygur, Dr. Taşkın Yücel, Yöresel Dernekler temsilcileri Dr. Muzaffer Kanlıkama, Dr. Cem Uzun ve Sabit Günel, İzmir temsilcisi Dr. Onur Çelik ve Dr. Semih Sütay’dan oluşmuştur.
Yönetim Kurulunun yaptığı ilk toplantıda Başkan Yardımcılığına Dr. Murat Toprak, Genel Sekreterliğe Dr. Semih Sütay, Saymanlığa Dr. Kemal Uygur seçildiler. Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Okulları Başkanlığına Dr. Hakan Korkmaz, IFOS temsilciliğine Dr. Semih Sütay ve EUMS temsilciliğine süresi henüz dolmayan Dr. Onur Çelik ile birlikte dört yıllığına Dr. Cem Uzun seçildiler.
Önceki dönemden 1.974.398 TL devir ile alınan dernek bütçesine 2012-2014 döneminde toplam 3.520.268 TL gelir sağlanmıştır. İçinde Niş-İstanbul’dan alınan gayrimenkül için ödenen 2.100.000 TL dahil olmak üzere toplam 4.043.231 TL gider olmuştur. Bir sonraki döneme bankada 1.451.436 TL devredilmiştir. (Gelir-gider detayları ekteki dosyada verilmiştir).
36. ve 37. kongre ihaleleri rekor düzeyde gelir ile sonuçlanacak şekilde sonuçlandırıldı.Kongrelere kongre oteli dışında kalanlar için ek ödeme yapılması kaldırıldı. Kongre otelleri dışında kalanlar için ise ayrı bir katılım ücreti belirlenerek, bu farkın kayıt ücretine yansıltılması kararlaştırıldı. Kısa süreli katılımlar için günlük klatılım ücreti saptanması sağlandı.
Türk Kulak Burun Boğaz Baş Boyun Cerrahisi Yeterlik Kurulu’nun 13.10.2012 tarihinde yapılan Genel Kurul toplantısında, 5. Dönem Yeterlik Kurulu Yürütme Kurulu üyeliklerine 2012- 2014 yılı için Dr. Enis Alpin Güneri (Başkan), Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı, İzmir; Dr. Özgür Yiğit (Sekreter), İstanbul Eğitim ve Arş. Hastanesi, İstanbul; Dr. Levent Olgun, İzmir Bozyaka Eğit. ve Arş. Hst. KBB Kliniği, İzmir; Dr.Armağan İncesulu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi KBB Anabilim Dalı, Eskişehir; Dr. Levent Sennaroğlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı, Ankara, Dr. Fazıl Necdet Ardıç, Pamukkale Üniversitesi Tıp fakültesi KBB Anabilim Dalı, Denizli; Dr. Hakan Korkmaz (TKBB BBC Derneği temsilcisi olarak), Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğt. ve Arş. Hastanesi KBB Kliniği, Ankara seçildiler.
Yeterlik Kurulunun tüm faaliyetleri http://www.kbbyeterlik.org.tr/ adresindeki sitesinde güncel duyurularla ilan edilmiş, kurul ve komisyonların toplantı gündem ve tutanakları, her toplantı sonrasında siteye eklenerek kamuoyuna açık hale getirildi.
Genel Kurul’da yapılan seçim sonrası ilk toplantı olan ve 13 Ekim 2012 Cumartesi, Antalya’ da yapılan 41. TOPLANTI’ da Başkan ve Sekreter seçimi ile görev ve çalışma takvimi belirlenmiştir. Daha sonra yapılan 4 toplantının, mevcut bilimsel etkinlikler sırasında olmasına dikkat edilmiş, böylelikle harcama masraflarında belirgin bir azalma oluşmasına gayret gösterilmiştir. Yönetmeliğe göre yılda 4 kez yapılması gereken bu toplantılar sırasıyla 24 Kasım 2012 Cumartesi, Antalya, 30 Mart 2013 Cumartesi, Adana, 18 Mayıs 2013 Ankara ve 06 Eylül 2013 Gaziantep tarih ve yerlerinde yapılmıştır. Sonraki döneme ait 46. toplantı 3 Kasım 2013’te Antalya’da, 47. toplantı 12 Ocak 2014’te Muğla’da, 48. toplantı 6 Nisan 2014’te İstanbul’da yapılmıştır. 2005 yılında sınavsız belge alma hakkı verilen, ancak çeşitli nedenlerle belge almayan meslektaşlarımıza yeni bir hak daha vermek ve yeniden belgelendirme ile ilgili yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırabilmek ve başvuru koşullarını güncellemek için yeniden belgelendirme yönergesi değişikliği yapılmıştır. Daha sonra yönetmelik değişikliği de yapılmış ve 18 Mayıs 2013 Ankara’ da yapılan toplantı sonrasında yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da yönetmelik değişikliği oybirliği ile kabul edilerek yürürlüğe girdi.
Yönetmelik değişikliğinin esasını, eğitici tanımın güncelleştirilmesi; TKBB BBC Derneği ile, tüm çalışmalarda olduğu gibi, KBB Okulları ile ilgili faaliyetlerde de işbirliği ve müfredatın oluşturulması, ziyaret edilecek kliniklerin akreditasyonu, okul öğrencilerinin ölçme ve değerlendirmeleri ve okul aktivitelerinin kredilendirilmesi konularında gerekli desteklerin sağlanmasının planlanması; Yeniden Belgelendirme komisyonunun lağvedilerek yeniden belgelendirme kriterlerinin güncellenmesi ve 2005 yılında sınavsız belge alma hakkı verilen ancak bunu değerlendiremeyenlere yeni bir hak verilmesi oluşturmuştur.
Değiştirilen yeniden belgelendirme yönergesine göre, yeniden belgelendirilme koşulu olarak, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sürekli Tıp Eğitimi Kurulu ya da eşdeğeri uluslar arası kredilendirme kurumları tarafından kredilendirilmiş Sürekli Tıp Eğitimi (STE), Sürekli Mesleki Gelişim (SMG), Continuing Medical Education (CME) etkinliklerine katılarak, son 5 yılda en az 250 kredi almış olduğunu belgelemiş olmak kuralı getirildi ve bu kredilerin hangi bilimsel etkinliklerden kazanılacağı standardize edildi.
Değiştirilen yeniden belgelendirme yönergesine göre, ilk yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 13 Şubat 2005 tarihinden önce Profesör, Doçent, Klinik Şefi ve Klinik Şef Yardımcısı ünvanlarına sahip olup, herhangi bir nedenle başvuruda bulunamamış veya başvuruda bulunduktan sonra gerekli işlemlerini tamamlayamamış olanlara yeni bir hak daha tanınmış olup; son beş (5) yıl içinde Yeniden Belgelendirme Yönergesine göre en az yüz 100 kredi aldıklarını belgeleyerek 30 Eylül 2013 tarihine kadar Yeterlik Yürütme Kuruluna başvuruda bulunmaları halinde, sınava girmeksizin Yeterlik Belgesi alma hakkı verilmiştir. Ayrıca geçerli yeterlik belgesine sahip olup 65 yaşını dolduranların yeterlik belgelerinin süresiz olarak geçerli hale getirilmesi kararı alındı.
Avrupa Board Sertifikası olan KBB uzmanlarının Türk KBB ve BBC Derneği Yeterlik Belgesi alma hakkı tanındı.
KBB Kliniklerinin Akreditasyon belgesi almak için gerekli başvuru belgeleri gözden geçirildi ve güncellendi.
Bazı eğitim - öğretim ve kariyer faaliyetlerine başvuru için Türk KBB ve BBC Derneği Yeterlik Belgesi şartı getirildi.
Eğitim komisyonu ile KBB okullarının eşgüdüm içinde çalışması sağlanarak, KBB okullarının müfredat oluşturması desteklenmiştir. UÇEP ve TUKMOS müfredatları gözden geçirilmiştir.
TTB’nin STE puanlarının girilmesi için geliştirildiği yeni sistem eğitim komisyonu tarafından takip edilerek, yeni sistem Türk KBB ve BBC Derneği’ne bilgilendirme yapılmıştır.
2012 yılında yapılan Yeterlik yazılı sınavına 73 aday girmiş, bunların 70’i başarılı olmuş, aynı yıl 39 aday uygulama sınavına girmiş, bunların da 23’ü başarılı olmuştur. 2013 yılındaki Yeterlik yazılı sınavına 119 aday başvurmuş, bunların 109’u başarılı olmuştur; aynı yıl uygulama sınavına 89 aday başvurmuş ve bunların 25’i başarılı olmuştur.
Yeterlik Kurulu web sitesinden, online yeterlik sınav başvurusu için çalışmalar başlatılmıştır.
Yeni yönetmeliğe göre, 2005 yılında sınavsız belge alma hakkına sahip olan 239 kişiden 168 tanesinin belgesi yenilenmiş; 2007 yılında sınavla belge alan 30 kişiden 14 tanesinin belgesi yenilenmiş; 2008 yılında sınavla belge alan 23 kişiden 2 tanesinin belgesi yenilenmiş olup; toplamda 184 kişi Belgesini yenilenmiştir. Toplamda 375 kişinin Yeterlik Belgesi bulunmaktadır; bunların 168 tanesi 2007’de madde 8.1’e göre belge alanlar içinde yeniden belgelendirilen, 28 tanesi sınavsız belge alma hakkı olup da ilk defa başvuranlardan, 174 tanesi ise 2007- 2013 arasında sınavla belge alanlardan, 5 tanesi de Avrupa Board sertifikası olup yeterlik belgesi almaya hak kazananlardan oluşmaktadır.
KBB OKULLARI : Mezuniyet Sonrası Özelleşme
KBB okulları, 24 Kasım 2012 tarihli TKBBBBC Derneği Yönetim Kurulu kararı ve ilgili Yönergesi ile kurulmuştur. KBB okulları çatısı altında 6 alt dalda; Baş Boyun ve Tiroid Cerrahisi, Otoloji, Rinoloji, Laringoloji-Foniatri, Alerji, ve Yüz Plastik Cerrahisi Okulları faaliyetlerine başlamıştır. Bugün 1 yaşını tamamlamış olan okullarımız, bu süre zarfında temel yapılanmalarını gerçekleştirmiş ve eğitim aktivitelerine başlamıştır. Dernek Başkanımız Prof. Dr. Ferhan Öz’ün öncülüğünde Yönetim Kurulu Üyelerimizin kararlılığı ve destekleri ile bu süreçte oldukça hızlı ve sağlam adımlar atılmıştır. Okul başkan ve yardımcılarının yoğun ve özverili çalışmaları ile her okulun çalışma ilkeleri belirlenmiş, yönetim yapısı oluşturulmuş ve müfredatları hazırlanmıştır. Ayrıca okullarımızın eğitici ve öğrencileri objektif kriterlerle belirlenmiş olup , Yeterlik Belgesi sahibi olmak “olmazsa olmaz” bir şart olarak kabul edilmiştir. Bir veya iki sene sürecek olan Okul müfredatlarının temel unsurları; yaklaşık 30 saatlik teorik dersler, kadavra diseksiyon kursları, iki haftalık klinik ziyaretleri ve kongre aktiviteleridir. Baş Boyun ve Tiroid Cerrahisi Okulunun önemli bir aktivitesi olarak; 12 yeterlik belgesi sahibi ve İngilizce sınav barajını geçmiş olan meslektaşımızın Pittsburgh Üniversitesinde iki aylık baş boyun kanserleri eğitimi halen devam etmektedir. 35 adet taze donmuş kadavrayı “baş-boyun” şeklinde temin etmiş durumdayız. 30 Ekim 2013 tarihinde ülkemizde ilk kez taze donmuş kadavrada parotis-boyun-larinks-tiroid diseksiyonu kursu gerçekleştirilmiştir. Aynı kadavralarda Rinoloji ve Yüz Plastik Cerrahisi Okulları bir kurs, ve Otoloji okulu da ayrı bir kurs düzenleyecektir. Yakın gelecekte web tabanlı eğitimin müfredata eklenmesi konusunda çalışmalarımız sürmektedir. Böylece eğitim aktiviteleri daha yoğunlaşmış ve kolay ulaşılır olacaktır. Ayrıca okul kaydı olmayan meslektaşlarımızın da bu faaliyetlerin belli kısımlarından yararlanması sağlanacaktır.
Avrupa’nın en eski ve en etkin tıp sivil toplum örgütü olan UEMS (Avrupa Tıp Uzmanları Birliği) KBB bölümü (Avrupa KBB Boardu) delegeleri 4-7 Ekim 2012 tarihinde Litvanya’nın Vilnius şehrinde Prof. Dr. Karl HOERMANN başkanlığında toplandılar. Toplantıya 28 Avrupa ülkesinden Ulusal Derneklerini temsilen ikişer kişi katıldı. Derneğimizi Prof. Dr. Onur ÇELİK ve Prof. Dr. Cem UZUN temsil ettiler. Bu toplantıya kadar Türkiye UEMS-ORL’nin asosiye (ortak) üyesi idi. Daha önceki birçok girişimlere rağmen henüz tam üye olamamış idik. Vilnius’taki toplantıda ve sonrasında derneğimizin UEMS-ORL delegesi Prof. Dr. Cem UZUN’un girişimleri ile Türkiye UEMS-ORL’ye tam üye olarak seçildi. 4-6 Ekim 2013 tarihinde Cenevre'de Prof. Dr. Francis MARCHAL’ın ev sahipliğinde yapılan bu seneki toplantıda delegelerimiz tam üye sıfatı ile toplantıda yer alarak, ülkemizi ve derneğimizi başarılı bir şekilde temsil ettiler. Cenevre’deki toplantıya EAFPS’yi temsilen Prof. Dr. Fazıl APAYDIN da gözlemci statüsü ile katıldılar.
Başkanlığını dernek başkanımız Prof. Dr. Ferhan ÖZ’ün, başkan yardımcılığını Prof. Dr. Asım KAYTAZ’ın ve sekreterliğini Balkan KBB ve BBC Derneği temsilcimiz Prof. Dr. Cem UZUN’un yaptığı Balkan KBB-BBC Eğitim Turu 10-17 Mayıs tarihleri arasında, Bosna- Hersek, Makedonya, Kosova ve Arnavutluk’taki KBB uzmanlarına yönelik olarak Saraybosna, Üsküp ve Tiran’da gerçekleştirildi. Bu dört Balkan ülkesinden katılımın çok yüksek olduğu, birer günlük kurs faaliyetleri, ülkemizden Prof. Dr. Günter HAFIZ, Prof. Dr. Şefik HOŞAL, Prof. Dr. Tayyar KALCIOĞLU, Prof. Dr. Asım KAYTAZ, Prof. Dr. Mete KIROĞLU, Prof. Dr. Ferhan ÖZ, Prof. Dr. Levent SENNAROĞLU, Prof. Dr. Tuncay ULUĞ ve Prof. Dr. Cem UZUN tarafından gerçekleştirildi. Meslektaşlarımızın hem bilimsel hem de sosyal açıdan büyük bir ilgi ve sıcaklık ile ağırlanmaları, bu yoğun programı keyifli bir şekilde geçirmelerini sağlamıştır. Derneğimizin Balkan Eğitim Turu ile Balkan ülkelerindeki meslektaşlarımıza yapılan eğitimin yanı sıra, ülkemizdeki yüksek bilimsel düzey, eğitim ve hasta hizmetlerinin de başarılı bir şekilde tanıtımı yapılmıştır.
Balkan ülkelerinden Balkan KBB Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ve ulusal dernek başkanlarının davet edildiği 2012 yılındaki ulusal kongre sırasında Balkanlarda KBB eğitimi ve 2013 yılında da Balkanlarda KBB altuzmanlık eğitimi konulu toplantılar yapıldı. Ayrıca ülkemizden uzmanların katılımı ile Bulgaristan’ın Plovdiv şehrinde ilk kez Türk-Bulgar rinoloji toplantısı gerçekleştirildi.
Yöresel Dernekler kurulu Nisan 2012-Nisan 2014 Tarihleri arasında (Haziran 2012 Malatya, Kasım 2012 Antalya - Ulusal Kongre sırasında -, Ocak 2013 Eskişehir, Haziran 2013 Edirne, Kasım 2013 Antalya - Ulusal Kongre sırasında-, Ocak 2014 Diyarbakır'da olmak üzere), tüzüğümüz gereği her yıl yapılması gereken 3 toplantıyı icra etmiştir. Bu toplantılarda kurul üyeleri sık toplantı yapılmayan illerdeki KBB uzmanları ve Aile hekimlerine yönelik Bilimsel faaliyetlerde bulunmuş ve özellikle Aile hekimlerinden pozitif geribildirimler alınmıştır. Türkiye'de bulunan KBB uzmanlarının yörelere göre bir envanterinin çıkarılması ve iletişim bilgilerinin toplanıp Dernek sekreterliğine iletilmesi sağlanmıştır. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde Devlet Hastanelerinde çalışan meslektaşlarımızdan sorunları hakkında bilgiler alınarak Yönetim kurulu ile birlikte değerlendirilmiş ve çözümler üretilmeye çalışılmıştır. Yöresel Dernekler kurulu 2012-2014 döneminde Yönetim Kurulunda Sabit Günel (Bursa), Muzaffer Kanlıkama (Gaziantep) ve Cem Uzun (Trakya) tarafından temsil edildiler. Gelecek dönemde de Cemal Cingi (Eskişehir), Erol Selimoğlu(Malatya) ve Mehmet Koyuncu (OrtaKaradeniz) Derneklerinin temsilcisi olarak yönetim kurulunda görev alacaklardır. Mete Kıroğlu (Adana), Yaşar Ünlü (Kayseri), İsmail Topçu (Fırat Dicle Havzası), Muzaffer Kanlıkama (Gaziantep) ve Mehmet İmamoğlu (Doğu Karadeniz) 2014-2016 Danışma Kurulunda Yöresel dernekleri temsil edeceklerdir. Önümüzdeki dönem Yöresel Dernekler Kurulunun Başkanlığını Muzaffer Kanlıkama Sekreterliğini de Bülent Topuz yürüteceklerdir.
2012-2014 döneminde ayrıca ülkemizde baş boyun kanserlerinin ileri düzeyde tedavi ve rehabilitasyonunu, çok disiplinli tümör konseyi yaklaşımıyla, gerçekleştirecek programlar ve ekipler oluşmasını ve yaygınlaşmasını sağlamak amacı ile Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği, Kulak Burun Boğaz Okulları-Baş Boyun ve Tiroid Cerrahisi Okulu, Pittsburgh Üniversitesi Burslu Ziyaret Programı başlatıldı. Bu amaçla Pittsburgh Üniversitesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Departmanı (Pennsylvania, ABD) ile varılan uzlaşı sonucunda, ülkemiz KBB uzmanlarından istenilen kriterleri sağlayan ve başvuran adaylar arasından seçilenler 2 ay süreyle bilimsel ziyaret kapsamında Derneğimiz tarafından burslu olarak gönderildiler.
Asisitan eğitimi ve sorunlarının çözümü amacı ile Asistan komisyonu kuruldu. Kongre katılımlarına desteklerin son yıllarda azalması sonucu bu konuda sıkıntı çeken asistan ve uzmanlara, bilimsel çalışmalara ve Dernek dergisine destek amacı ile, Asistan ve uzmanlara kongre katılım desteği yönetmenliği oluşturularak belirlenen şartları sağlayan asisitan ve uzmanlara kongre katılım desteği sağlanması kararlaştırıldı.
Türk Otolaregoloji Arşivi dergisi Derneğin bilimsel dergisi olarak seçildi ve hem bilimsel açıdan hem de yayıncılık yönünden yeniden aktivasyonu sağlanarak, profesyonel bir dergi niteliği kazanması sağlandı. Ayrıca maddi sıkıntı çeken KBB İhtisas dergisi desteklendi.
Derneğimiz, Nish Istanbulda satın almış olduğu yerde, disseksiyon ve simülasyon çalıştırmalarını gerçekleştirmek üzere İstanbul Tanıtım Ajandına başvuruda bulunmuştur. Proje 1.850.000 tl ajans tarafından desteklenecek ve derneğimizin 350.000 tl katkısı ile gerçekleşecektir.
Yönetim kurulunun oluşturduğu iki yönerge ile Ulusal Kongrelerimizde yıllardır devam eden asistan sponsorlüğüne ilave olarak KBB uzmanı sponsörlüğü yapılması planlanmıştır.
Sevgi ve Saygılarımızla
Prof. Dr. Ferhan Öz
2012- 2014 Türk KBB-BBC Derneği Yönetim Kurulu adına
0 Yorumlar