Anasayfa Bilgi Merkezi Tüm Haberler Canlı Cerrahi - Tonsillektomi

Canlı Cerrahi - Tonsillektomi

Canlı Cerrahi - Tonsillektomi

Yönetici 0 Yorumlar

       

37. Ulusal KBB Kongresi esnasında 31 Ekim 2015 tarihinde 09:00 – 10:30 saatleri arasında 750 katılımcı ile düzenlenen canlı cerrahi olarak Tonsilektomi Ameliyatı. Koç Üniversitesi Amerikan Hastanesi’nden canlı yayın ile gerçekleştirildi. Ameliyatı Prof. Dr. Mehmet Ada ve Prof. Dr. Ömer Faruk Ünal gerçekleştirdiler. Antalya da ise Prof. Dr. Ferhan Öz’ün moderatörlüğünde Prof. Dr. Atilla Yavuzer, Prof. Dr. Kemal Uygur, Prof. Dr. Adnan Ünal, Prof. Dr. Muzaffer Kanlıkama, Prof. Dr. Umut Akyol ve Prof. Dr. Hakan Çankaya’nın katılmış olduğu bir panel ile birlikte toplantı gerçekleşti.

Canlı cerrahide 3 olgu üzerinde tartışıldı. Bunlar Termal Welding ve Monopolar yöntemleri ile yapılan Tonsillektomi Ameliyatları, Termal Welding yöntemi ile yapılan Tonsil Küçültme Ameliyatları üzerinde çeşitli önemli noktalar panelistler ve canlı cerrahiyi gerçekleştiren her iki meslektaşlarımız tarafından Prof. Dr. Ferhan Öz moderatörlüğünde tartışıldı.

Toplantı sonuçlarını aşağıdaki noktalarda özetleyebiliriz.

-          Tonsilektomi endikasyonları mevcut paradise kritelerine göre konulmasında panelisteler ve tüm salondaki cerrahların hem fikir olduğu görüldü.

-          Genellikle tüm katılımcıların ve panelistlerin büyük çoğunluğunun tonsillektomide yaş sınırının 3 ve üzeri olduğu saptandı.

-          Katılımcıların yine büyük çoğunluğunun tonsilektomi ameliyatlarını kalsik soğuk cerrahi yöntemi ile gerçekleştirdiği tespit edildi.Daha az oranda termal welding ve monopolar cerrahinin nadiren de koblasyon cerrahisinin yapıldığı saptandı.

-          Katılımcıların büyük bir çoğunluğunun tonsillektomi sonrası hastalarını 1 gece yatırdıkları saptandı.

-          Tonsillektomi öncesinde veya sonrasında antibiotik kullanımı tartışıldı ve KBB Hekimlerinin büyük bir çoğunluğunun öncesinde veya sonrasında antibiotik kullandıkları saptandı.

-          Operasyon sonrası geç dönemde hastaların karşılaştıkları kanamalarda biran önce dikkatli bir şekilde muayene edilmeleri ve kanama mevcut ise önlenmesi ve hastaların takip edilmeleri ve gerekiyorsa bir veya birkaç gece hastanede yatırılmaları gerektiği vurgulandı.

-          Tonsillektomide kortizonun sadece bulantıyı gidermek amacı ile kullanılması gerektiği vurgulandı.

-          OSAS şikayeti ile gelen erişkin veya çocuk hastalarda problemin giderilmesi amacı ile tonsillektomi veya tonsil küçültme ameliyatları tartışıldı ve katılımcıların büyük çoğunluğunun bu tarz durumlarda tonsillektomi yaptıkları görüldü.

-          Ağız kokusu nedeni ile magmalı tonsilleri olan erişkin hastalarda katılımcıların büyük bir çoğunluğunun tonsil küçültmeden çok tonsillektomi uyguladığı saptandı.

Panelistler tonsillektomi ameliyatlarının hastanın bağışıklı sistemini düşürmeyeceğini, doğru endikasyonlarda tonsillektominin hastanın yaşam kalitesini büyük bir artı getireceğini vurguladılar.

Bu canlı cerrahinin programda yer alması için katkıda bulunan Sayın Organizasyon Komitesi Başkanına ve emeği geçen Koç Üniversitesi personeline, Prof. Dr. Faruk Ünal’a, Prof. Dr. Mehmet Ada’ya,, panelistlere de çok teşekkür ediyoruz.           

 

 

Haber: Prof. Dr. Ferhan Öz

 

Paylaş:

0 Yorumlar

Bir yorum yazın